Aan de slag met zelfsturende teams
Wat is een zelfsturend team?
Een zelfsturend team is een relatief vaste groep van medewerkers in een organisatie die gezamenlijk verantwoordelijk is voor het totale proces waarin producten of diensten tot stand komen die aan een interne of externe klant worden geleverd. In deze definitie staan drie belangrijke kenmerken:
1. gezamenlijke verantwoordelijkheid: het team staat centraal en niet de individuen
2. zelfsturing: het team bezit regelvermogen om het desbetreffende proces te sturen. Het team kan in dit kader gezien worden als de ‘proceseigenaar’. Leidinggevenden en stafdiensten zijn er om het team te ondersteunen door voorwaarden te scheppen.
3. resultaatgerichtheid: de verantwoordelijkheid van het team wordt niet uitgedrukt in termen van een taak maar om het resultaat te weten een product of dienst met daaraan door de klant gestelde eisen.
Waar ligt de basis van zelfsturende teams?
De basis van zelfsturende teams ligt in de sociotechniek. De sociotechniek is een bedrijfkundige stroming die het verband tussen enerzijds arbeidsverdeling en anderzijds de productiviteit van de organisatie en de kwaliteit van het werk van mensen centraal stelt. Voor zelfsturende teams worden veel verschillende namen gebruikt: zelfstandige productieteams clusters autonome groepen hele taakgroepen teams etc.
Wat is het verschil tussen zelfsturing en zelforganisatie?
Toch is er een duidelijk verschil. Een zelfsturend team bepaalt zelfstandig de teamdoelen en kaders en beoordeelt zichzelf. Een zelfsturend team heeft geen teamleider ieder lid is gelijkwaardig verantwoordelijk. Bij een zelforganiserend team staat leidinggevende aan de zijlijn.
Gezamenlijke ambitie
Wanneer er geen hoger doel is waar je met de gehele organisatie naartoe werkt kan je een zelfsturend team niet vrij laten. Zorg ervoor dat er een duidelijke stip op de horizon is en dat er binnen ieder zelfsturend team iemand is die de lijn naar de rest van de organisatie actief bewaakt.
Benodigd Leiderschap
Ruimte geven aan medewerkers durven delegeren en loslaten. Maar ook: duidelijk zijn over de resultaten die bereikt moeten worden het stellen van kaders en het monitoren van output. Dat betekent dus dat je de kaders dient te verduidelijken ieder teamlid zijn of haar eigen ruimte laat invullen aandacht hebt voor de vooruitgang teamdoelen afspreekt en voortdurend gericht bent op het verbeteren van de samenwerking en communicatie.